niedziela, 22 grudnia 2013

Tofu po grecku

Czyli wegetariańska odpowiedź na rybę po grecku!
Zamiast ryby użyłam marynowane tofu, ale jeśli komuś odpowiada jego naturalny smak to marynowanie może sobie odpuścić. 




Składniki na marynowane tofu:
Ser tofu 190g
3 ząbki czosnku
200 ml dobrego oleju
przyprawy- kulki pieprzu, papryczka chili, oregano, bazylia

Składniki na farsz:
2 średnie marchewki
średnia pietruszka
średnia cebula
0,5 szklanki wody
1 łyżka oleju
liść laurowy 
przyprawy- sól morska, pieprz, ziele angielskie
3 łyżki przecieru pomidorowego 

Przygotowanie: 
Marynujemy tofu- pokroić je w plasterki, włożyć do słoika wraz z obranymi ząbkami czosnku i przyprawami. Zalać olejem, słoik zakręcić i pozostawić w lodówce najlepiej na kilka dni.
Przygotowujemy farsz- warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Łyżkę oleju rozgrzać na patelni i podsmażyć warzywa. Następnie dodać wodę, przyprawy, przecier i dusić pod przykryciem ok. 20 min.
Plasterki tofu pokryć farszem, schłodzić w lodówce... i smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz