niedziela, 22 grudnia 2013

Ryba po grecku (pieczona w folii)

Dorsz jest cennym źródłem białka, selenu i witaminy B12. To również jedna z najmniej kalorycznych ryb, dlatego właśnie wybrałam ją do tego dania :)






Składniki:
0,5 kg dorsza
4 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
1/2 średniego selera
1 średnia cebula
3/4 szklanki wody
sól morska
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu (zmielić razem)
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyka ketchupu (przepis)

Przygotowanie:
Rybę  umyć, osolić, owinąć w folię i piec w piekarniku przez 20 minut w 180'.
Warzywa obrać i zetrzeć na tarce na średnich oczkach.
Wszystko podsmażyć na patelni, dodać wodę i przyprawy  przecier pomidorowy oraz ketchup.
Po przykryciem dusić ok 20 minut.Ostudzoną rybę ułożyć w  naczyniu/ na talerzu i przykryć warzywami. Schłodzić w lodówce.


2 komentarze:

  1. Jak dla mnie idealna rybka świąteczna - bo właśnie bez zbędnej grubej paniery. Eh żeby tak wszyscy domownicy chcieli jeść na święta to byłoby komu robić ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze można liczyć na to, że pod warzywami nie zauważą braku panierki ;)

      Usuń