wtorek, 31 grudnia 2013

Domowe Nachos

Coś dla fanów "słonych" przekąsek! Polecam zamiast chipsów w sylwestrowy wieczór ;) Idealnie będą smakować z tym pomidorowo-ziołowym sosem (typu salsa).



Składniki:
3 szklanki mąki kukurydzianej
ok. 2 szklanki mąki orkiszowej typ 700
2 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
60g masła
3/4 łyżeczki soli morskiej miałkiej

Dodatkowe przyprawy:
2 łyżeczki papryki ostrej
2 łyżeczki czosnku w proszku
2 łyżeczki jarzynki z solą morską
2 łyżeczki kurkumy
3 łyżeczki oregano
1 łyżeczka papryki słodkiej

lub inne ulubione przyprawy 

Przygotowanie: 
W misce wymieszać 2 mąki.
Do garnka średniej wielkości wrzucamy masło, wlewamy mleko i podgrzewamy do momentu, aż się masło rozpuści. Do ciepłego mleka dodajemy proszek do pieczenia, sól i na koniec stopniowo mąkę. Mieszamy dokładnie drewnianą łyżką, po czym wyrabiamy ręcznie. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i nie klejące się do rąk. Jeżeli się klei to należy dodać więcej mąki. 
Ciasto odstawiamy na ok. godzinę. (przykryć ściereczką), po czym dzielimy na mniejsze części. Wałkować bardzo cienko ciasto na podsypanej mąką stolnicy. Nożykiem (najlepiej takim do krojenia pizzy) wycinamy trójkąty. Na dużej płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy trójkąty i pieczemy w 180st. kilka minut, aż zaczną się ładnie rumienić. Powinno wyjść z tej porcji ok. 4-5 blaszek nachosów :)




3 komentarze:

  1. wyglada super:)chyba przyrządze na weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno zrobię, tylko nie wiem kiedy;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czekamy z niecierpliwością na opinię ;)

      Usuń