niedziela, 8 czerwca 2014

Faszerowane bakłażany

Bakłażany nadziewane gościły już raz na blogu w innym wydaniu, właśnie tam możecie poczytać o ich zdrowotnych właściwościach. Zrobiłam je w piekarniku, bo niestety brak czasu nie pozwolił mi użyć grilla, ale myślę, że stosując się po kolei do instrukcji na ruszcie również udałoby się to zrobić.


Składniki:
2 bakłażany
180g pieczarek
1 mała papryka
1 cebula
1 pomidor
1 małe opakowanie mozzarelli light
przyprawy:
sól morska, pieprz, bazylia, oregano (można użyć świeżych ziół), papryka słodka mielona
łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie:
Bakłażana namoczyć w osolonej wodzie (min pół godziny).
Pieczarki, cebulę i paprykę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na łyżce oleju, doprawić wyżej wymienionymi przyprawami.
Bakłażana przekroić na pół, odciąć końcówki.
Naciąć w kratkę, jak na zdjęciu (na głębokość około 1,5 cm), wydrążyć naciętą część, najlepiej łyżeczką do cytrusów.
Bakłażana doprawić wszystkimi przyprawami (jak najwięcej, aby danie nie było mdłe). 
Wstawić do piekarnika (190 stopni, funkcja grillowa) na 5 minut.
Po 5 minutach bakłażana odwrócić "do góry nogami" i piec kolejne 5 minut.
Po tym czasie bakłażana wyjąć z piekarnika, nałożyć farsz i wstawić do piekarnika na 10 minut.
Pomidora i mozzarellę pokroić w plasterki.
Po 10 minutach na bakłażany położyć pomidora i mozzarellę, można posypać przyprawami, 
wstawić do piekarnika na 10 minut.
Gotowe !:)

Być może brzmi to trochę, jak danie wielce skomplikowane, ale to prosty schemat pieczenia :
 5 minut + 5 minut +10 minut +10 minut  :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz