sobota, 14 czerwca 2014

Pesto brokułowe z soczewicą

Dzisiaj wegetariańska propozycja obiadu dla wielbicieli makaronów. Nie mogę napisać, że typowo dla wielbicieli brokuła, ponieważ moja 3-letnia córka ugotowanego brokuła nienawidzi, a tym daniem się zajadała i jeszcze poprosiła o dokładkę :) Także polecam, danie pyszne i jednocześnie zdrowe ;)





Składniki (porcja na 4 osoby):
1 brokuł ok. 500g (można użyć też mrożonki)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
4 orzechy włoskie (rozbite w moździerzu lub drobno posiekane nożem)
1/3 szklanki zielonej soczewicy
10 pomidorków koktajlowych
świeża bazylia ok. 6 listków
sól morska i pieprz do smaku
1 łyżka sosu sojowego
olej do smażenia
oliwa z oliwek extra virgin

makaron spaghetti 300g (ja użyłam kukurydzianego bezglutenowego)

Przygotowanie:
1. Brokuła umyć i ugotować w wodzie lub na parze (można nawet lekko rozgotować). Odstawić do przestudzenia.
2. Soczewicę opłukać na sitku, następnie gotować w wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) bez przykrycia. Odcedzić.
3. Cebulę pokroić drobno, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć razem na patelni na odrobinie oleju, aż się całość ładnie zarumieni. Pod koniec smażenia dodać posiekane orzechy włoskie i podsmażać jeszcze ok. 1 minuty cały czas mieszając, aby się nie przypaliły.
4. Ugotować makaron spaghetti wg instrukcji na opakowaniu.
5. Ostudzonego brokuła zblendować na gładką masę. Dodać wody, aby sos nie był zbyt gęsty (ok. pół szklanki), posiekaną drobno bazylię i wymieszać. Dodać następnie zawartość patelni, sos sojowy, sól i pieprz do smaku (ilości nie podaję bo każdy przyprawia wg siebie). Całość zagotować cały czas mieszając.  Odstawić z ognia i dodać ugotowaną wcześniej soczewicę, łyżkę oliwy z oliwek i pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe.
6. Ciepły sos wymieszać z makaronem.

Smacznego :)



Wegetariański obiad III

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz