czwartek, 12 czerwca 2014

Wegetariański sos myśliwski

Niedawno pojawił się przepis na pyzyOto jedna z pysznych możliwości ich serwowania, chociaż sos równie dobrze będzie smakować z kaszą. 
Ogórek kiszony jest jednym z wymienionych składników, dlatego korzystając z okazji pragnę zwrócić uwagę na to, że ogórek KWASZONY, a ogórek KISZONY, to dwa różne produkty. Pamiętajcie, aby zwracać na to uwagę przy zakupie. Ogórek kwaszony jest pozyskiwany za pomocą kwasu octowego, który negatywnie wpływa na nasze zdrowie. Natomiast kiszenie to naturalny proces, a sam ogórek kiszony wspomaga trawienie, zawiera witaminę B, C i E.




Składniki:
cukinia
5 pieczarek
ogórek kiszony
1/4 szklanki wody
łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól morska, pieprz

Przygotowanie:
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pieczarki drobno pokroić, ogórka pokroić w kostkę.
Do garnuszka wrzucić cukinię i pieczarki, podlać wodą i dusić pod przykryciem ok 10 min.
Następnie dodać łyżkę koncentratu i wszystko wymieszać. Dodać ogórka, przyprawy i ponownie wymieszać.















Wegetariański obiad III

5 komentarzy:

  1. zastanawiałam się, jak to zrobić :) pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakim warzywem można zastąpić cukinię poza sezonem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można ją pominąć i dodać więcej pieczarek :)

      Usuń