niedziela, 3 sierpnia 2014

Zupa z botwinki

Pyszna zupa zarówno na ciepło, jak i na zimno. U nas  w wersji wegetariańskiej, ale mamy też wskazówkę dla mięsożerców: koniecznie zróbcie ją na bulionie wołowym. :)


Składniki:
5 małych buraków z liśćmi (im więcej liści, tym lepiej)
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu
łyżeczka jarzynki
liść laurowy
ziele angielskie (2 kulki)
1 łyżka posiekanego koperku
3 łyżki mleka
łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa obrać, opłukać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka (1,5 litra wody), dodać sól, pieprz, jarzynkę, liść laurowy i ziele angielskie oraz cytrynę. Gotować przez 20 minut. Po tym czasie
iście buraka opłukać, pokroić na mniejsze kawałki i dorzucić do zupy. Gotować 10 minut, zaciągnąć mlekiem, na samym końcu wrzucić koperek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz