środa, 4 marca 2015

Pizza z mąki pełnoziarnistej z szynką parmeńską i rukolą

Składników jest troszkę więcej... Użyłyśmy mąki pszennej pełnoziarnistej, aby Ci sceptycznie nastawieni do mąk orkiszowych i podobnych mogli również pizzę zjeść. Niepowtarzalny smak pizzy tworzy sos, do którego dodałyśmy wędzoną paprykę. :) Przepis na ciasto został zainspirowany focaccią Gina D'Acampo.




Składniki (porcja na 6 osób):
Na ciasto:
450g mąki pszennej pełnoziarnistej
25g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy z oliwek
300 ml ciepłej wody

Sos:
1 czerwona cebulka
puszka krojonych pomidorów
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki słodkiej
oregano, bazylia, sól morska, pieprz

Reszta składników (wg uznania):
pomidorki koktajlowe
szynka parmeńska
mozzarella
parmezan
rukola

Przygotowanie:
Ciasto: 
Do mąki dodać drożdże, sól, olej i wodę. Ciasto ugniatać do uzyskania jednolitej masy.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 min- 1h,
Po tym czasie ciasto rozwałkować (do 0,5 cm lub mniej) i ułożyć na blasze na papierze do pieczenia. Odstawić na 10 minut.

Sos:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić drobno posiekaną cebulę i czosnek, podsmażyć, dodać pomidory oraz przyprawy.

Na ciasto nałożyć gotowy sos, szynkę parmeńską, pomidorki i startą mozzarellę.

Piec przez 15 minut w 220 stopniach (termoobieg).
Po upieczeniu pizzę posypać rukolą i startym parmezanem.


2 komentarze:

  1. To moje ulubione dodatki do pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak domowa pizza to tylko pełnoziarnista albo żytnia. Wstyd się przyznać ale zwykłej nie potrafię :p Dodatki genialne :D

    OdpowiedzUsuń