piątek, 3 kwietnia 2015

Żurek wegetariański na domowym zakwasie

Żurek w naszym domu to jedna z ulubionych zup, gotujemy ją nie tylko na święta. Za każdym razem gotuję czystą zupę na zakwasie (na który przepis znajdziecie tutaj), dodatki jak jajka, biała kiełbasa układam na talerzykach i każdy może dobrać sobie to, co chce. Dzięki temu zupa jest idealna dla mięsożerców, jak i wegetarian. :)
Aha! Dziękujemy Oli za piękne serwetkowe zajączki.:)

Składniki:
zakwas (przepis)
bulion z wloszczyzny 2,5l
200ml smietany 12%
łyzeczka majeranku
sól morska, pieprz

Przygotowanie:
Ugotować bulion wg przepisu (klik).
Wyciągnąć warzywa i do czystego buliony wlać przecedzony przez sitko zakwas.
Gotować na małym ogniu 10 minut mieszając od czasu do czasu.
Dodać śmietankę i majeranek, sól i pieprz do smaku.


Wegetariańska Wielkanoc 2015 Wielkanocne Smaki - edycja V

2 komentarze:

  1. Pięknie wygląda! :) Może nie wegetariański dzisiaj u mnie będzie na obiad, ale już i tak się nie mogę doczekać :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żurek zdecydowanie jest najlepszym świątecznym daniem! :)

      Usuń