środa, 6 maja 2015

Krem z białych warzyw (ze szparagami)

Pyszny, delikatny i gęsty krem z białych warzyw, czyli selera, pietruszki, pora i szparagów, które właśnie się pojawiły. :)



Składniki:
1,5 l bulionu warzywnego
1 seler
2 duże pietruszki
pęczek szparagów
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 por
dwie łyżki posiekanego koperku
śmietanka 12 %- 5 łyżek

Przygotowanie:
W garnku na odrobinie oliwy zeszklić posiekaną cebulę, po chwili dodać czosnek i pokrojonego na kawałki pora.
Zalać bulionem, dodać obrane i pokrojone szparagi, pietruszkę i selera.
Doprawić solą i pieprzem, dodać liść lubczyku.
Gotować ok pół godziny, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Warzywa wyjąć z wywaru, zblendować.
Bulion odcedzić przez sitko (żeby pozbyć się malutkich kawałków pora i innych nitek).
Do zblendowanych warzyw dodać czysty bulion, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodać 4 łyżki śmietanki i koperek, zamieszać łyżką.

4 komentarze: