niedziela, 14 czerwca 2015

Syrop z mięty (na ksylitolu)

Dopiero co robiłyśmy syrop z czarnego bzu (tak, to już czas), ale mięta nam się tak szaleńczo rozrosła w ogródku, że ją też postanowiłyśmy wrzucić do słoika. Syrop można dodać do wody, drinków. A może nawet do herbaty?:) 




Składniki: 
200g liści mięty
1,5l wody
2 szklanki ksylitolu
2 cytryny

Przygotowanie:
Cytrynę umyć, pokroić na plasterki i zagotować w wodzie. Do przestudzonej wody dodać miętę i odstawić na ok 48 godzin w chłodne miejsce (ale nie do lodówki).
Wyjąć miętę i cytrynę, przecisnąć wszystko przez gazę do garnka.
Miętę i cytrynę wyrzucić.
Do garnka dodać ksylitol, mieszając zagotować i gorący syrop wlać do słoiczków. Zamknąć na gorąco.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz