wtorek, 9 czerwca 2015

Zupa ze szparagów, cukinii, fasolki, ciecierzycy i jarmużu

Całe piękno tej zupy polega na tym, że oprócz świeżych przenikających się smaków jest tak gęsta, że każda łyżka to po prostu same warzywa. Jestem przekonana, że zdałaby również egzamin zblendowana, jako pożywny krem. :)




Składniki:
białe szparagi 400g
fasolka szparagowa żółta 160g
jarmuż 200g
ciecierzyca (ja użyłam konserwowej) 400g
1 cukinia
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 litry bulionu warzywnego
1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
sól morska, pieprz
2 łyżki śmietanki do zup 18%

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno posiekać i  podsmażyć na odrobinie oleju w garnku, zalać ją bulionem.
Szparagi obrać, pokroić na kawałki i wrzucić do bulionu, odciąć końcówki fasolki i też dorzucić do garnka.
Cukinię obrać i następnie pokroić na cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw (tak by powstał 'makaron' z cukinii). Wrzucić do garnka.
Jarmuż poszarpać na mniejsze kawałki, dodać do zupy, poczekać chwilę aż 'usiądzie' w zupie i dodać odcedzoną cieciorkę.
Dodać sól, pieprz, paprykę, wymieszać.
Gotować ok 20 minut.
Dodać śmietankę.



Nowalijki w kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz