piątek, 27 listopada 2015

Delikatny krem z pora

Gęsty krem to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Oprócz tego jest to obiad, który nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy. ;) Koperek idealnie balansuje smak pora i cebuli. :)






Składniki:
2 pory
3 małe cebule
3 ząbki czosnku
3 średnie ziemniaki
1,2 litra bulionu warzywnego
sól morska, pieprz czarny
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanego koperku

Przygotowanie:
Cebulę pokroić w piórka, pora pozbawić ciemnozielonej części i pokroić na kawałki, czosnek obrać i pokroić w plasterki.
Na dnie garnka podsmażyć na maśle cebulę, chwilę później dodać pory i czosnek, mieszać.
Gdy warzywa będą już miękkie dodać bulion i wrzucić do niego pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawić solą i pieprzem, gotować ok 20 minut.
Całość zblendować, opcjonalnie można dodać koperek i śmietankę do każdej porcji.

Zimowy obiad wege Jesienne zupy Kuchnia wegetariańska i wegańska Zupa na jesień - edycja 2 Jesień pełna warzyw

2 komentarze:

  1. Świetne danie na rozgrzewkę :) Witaj w mojej akcji "Zimowy obiad wege" :)
    Izzy

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za udział w akcji :-)

    OdpowiedzUsuń