poniedziałek, 9 listopada 2015

Pieczone gruszki z sosem czekoladowym i orzechami

Idealny jesienny deser, czy śniadanie na słodko. Dodatkowo taka szybka wersja sosu czekoladowego jest o wiele lepszym zamiennikiem sklepowych gotowców. :)


Składniki:
4 łyżki masła
2 łyżki kakao
2 łyżki syropu klonowego

kilka gruszek

orzechy do posypania (migdały, laskowe, włoskie)

Przygotowanie:
Gruszki przepołowić, ułożyć na blaszce skórką do góry i piec przez ok 10 minut w 180 stopniach (w czas pieczenia jest zależny od stopnia dojrzałości gruszki, najlepiej sprawdzić, czy gruszka jest już miękka patyczkiem).
Przygotować czekoladowy sos: w rondelku rozpuścić masło, dodać syrop i kakao, cały czas mieszając.
Upieczone gruszki polać sosem i posypać rozdrobnionymi orzeszkami.


Bezglutenowe śniadanie dla dziecka Zdrowe, ciepłe śniadanie w jesiennym klimacie Jesienne słodkości!

1 komentarz: