wtorek, 10 listopada 2015

Zapiekana owsianka z płatków jaglanych, orzechów i banana (wegańska, bezglutenowa)

Nigdy nie byłam fanką owsianek... Zawsze po kilku łyżkach nudziła mnie ich konsystencja i smak. Ale dziś się zakochałam! Chrupiące orzechy, słodki banan i chrupiąca skorupka powstała w wyniku zapiekania.. Pycha! Moja wersja jest bezglutenowa i wegańska, ale oczywiście możecie użyć płatków owsianych i zwykłego mleka.




Składniki (porcja na 2 osoby):
1,5 szklanki mleka roślinnego ( u mnie sojowe)
6 łyżek płatków jaglanych
1 banan
3/4 szklanki orzechów (włoskie, nerkowce,migdały, brazylijskie)
1 łyżka miodu/ syropu z brązowego ryżu (lub innego syropu, który jest zamiennikiem cukru)

Przygotowanie:
W rondelku podgrzać mleko, dodać płatki i chwilę gotować aż płatki wchłoną większość mleka,dodać posiekane orzechy, pokrojonego w plasterki banana (zostawić kilka plasterków na wierzch owsianki).
Dodać miód lub syrop (krok ten nie jest konieczny, wg mnie banan i mleko dają już wystarczającą słodycz), całość wymieszać i przełożyć do kokilek (ja niestety nie mogłam ich znaleźć w przeprowadzkowym szale i użyłam małego naczynia żaroodpornego).
Na wierchu ułożyć plasterki banana.
Zapiekać przez 10 minut w 180 stopniach.

Smacznego! :)





Bezglutenowe śniadanie dla dziecka Zdrowe, ciepłe śniadanie w jesiennym klimacie

4 komentarze:

  1. orzechy, banan- pożywnie i pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczona owsianka <3 Z orzechami i bananem cudowna, wygląda świetnie *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. super pomysł na śniadanie! I do tego jaki zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszna propozycja :)
    http://iwonka-bloguje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń