piątek, 29 marca 2013

Babka pomarańczowa

Wielkanoc tuż tuż, więc dzielę się jeszcze z Wami przepisem na puszystą, mokrą i aromatyczną babkę:) Przepis jest bardzo prosty i przetestowany na gościach :) Nie zawiera drożdży, mąki pszennej i zwykłego cukru (ważna informacja dla tych, którzy borykają się z problemem candidy). Polecam babkę również diabetykom!



Składniki:
pół szklanki oliwy z oliwek
2 jajka
pół szklanki soku pomarańczowego (bez cukru)
¾ szklanki ksylitolu
1 i ¼ szklanki mąki orkiszowej typ 700
pół szklanki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli morskiej

Przygotowanie:
Zmiksować oliwę, jajka, ksylitol i sok.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i delikatnie wymieszać.
Przelać masę do formy (średnica ok. 20 cm) wysmarowanej oliwą.

Piec w temp. 190 stopni przez 35-40 minut (do suchego patyczka)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz