poniedziałek, 25 marca 2013

Wegetariański pasztet z fasoli

Tradycyjne świąteczne menu raczej nie wprawi wegetarianina w zachwyt. Mięsne pasztety, kiełbasy, wędliny, bigos, żurek z białą kiełbasą… Ja dziś zaproponuję Wam pasztet z fasoli, która jest znakomitym źródłem białka, wapnia, potasu i fosforu.



Składniki:
0,5 kg białej fasoli
1 średnia cebula
2 jajka
1 łyżka posiekanego koperku
sól morska, pieprz
1 łyżka oleju do smażenia
½ łyżeczki kminku mielonego

Przygotowanie:
  1. Fasolę białą przed gotowaniem namoczyć w wodzie na 10-12 godzin (najlepiej na noc). 
  2. Następnie należy wylać wodę z moczenia, wypłukać nasiona i do gotowania wlać świeżą. Gotować w nieosolonej wodzie ok. 60 minut, aż nasiona staną się miękkie. Dopiero pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę soli morskiej i pół łyżeczki kminku mielonego. 
  3. Fasolę odparować i zmielić (blenderem lub maszynką do mięsa), następne ostudzić.
  4. Po ostudzeniu wbić jajka, dodać pokrojoną i zrumienioną na oleju cebulę (również ostudzoną).
    Dodać sól i pieprz do smaku, posiekany koperek. 
  5. Wszystko razem starannie wymieszać, gotową masę nałożyć do foremek, piec w piekarniku w temp 180 stopni przez 10 min.






2 komentarze:

  1. Polecam też pyszny i zdrowy pasztet z ciecierzycy - rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  2. chętnie sprawdzimy przepis, dziękujemy!

    OdpowiedzUsuń