niedziela, 24 marca 2013

Żytnie kruche ciasteczka (Wielkanoc)

Żytnie kruche ciasteczka są dobre na każdą okazję a ich przygotowanie jest proste i szybkie! Tradycyjny przepis na kruche ciastka opiera się na mące pszennej i cukrze, a te produkty powinniśmy na stałe wyeliminować z naszego jadłospisu. Mąkę pszenną zastąpiłam żytnią a zwykły cukier jego zdrowym zamiennikiem - ksylitolem.




Składniki:
3 szklanki mąki żytniej typ 720
¾ szklanki ksylitolu (cukier brzozowy)
1 kostka masła
1 jajko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka olejku waniliowego
¾ łyżeczki sody oczyszczonej
2 czubate łyżki miodu-w wersji dla diabetyków można zastąpić syropem klonowym lub syropem z agawy

Przygotowanie:
Wszystkie składniki włożyć do miski, połączyć przy pomocy miksera.
Konsystencja będzie dość krucha, więc trzeba ugnieść ciasto rękoma.
Rozwałkować  i wycinać różne kształty, piec  10-12 minut w temperaturze 150 stopni.



Do dekoracji zrobiłam lukier z wiórków kokosowych

Składniki:
wiórki kokosowe
mleko/mleko sojowe

Wiórki kokosowe rozsypać na tacce i zostawić na jeden dzień, żeby wyschły (mimo, że nie wyglądają na mokre, to w rzeczywistości po zmieleniu nie otrzymamy proszku).
Suche wiórki zmielić, tak aby powstał pył.  Ja zrobiłam to w młynku do kawy.
Proszek z wiórków zalać minimalną ilością mleka, tak by powstała gęsta konsystencja lukrowa.
Trudno określić dokładne proporcje, trzeba to zrobić "na oko".
Kolor różowy to połączenie z sokiem malinowym a brązowy z kakao.




SMACZNEGO!!:)

3 komentarze: