sobota, 24 sierpnia 2013

Jogurtowe muffinki z bananem, borówką i poppingiem z amarantusa

Muffinki jogurtowe w naszej kwartetowej kuchni są faworytem- są lekkie, delikatne i wilgotne. Dzisiaj wersja z bananem i borówką :)




Składniki:
1 szklanka mąki orkiszowej typ 700
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
2 jajka
330g jogurtu typu greckigo
4 łyżki syropu z agawy
2 łyżki oleju kokosowego
pól szklanki poppingu z amarantusa
1/3 szklanki borówek
1 banan

Przygotowanie:
W jednej misce zmieszać mąkę, popping i proszek do pieczenia.
Olej kokosowy roztopić i ostudzić, dodać jajka, jogurt i syrop z agawy, wymieszać.
Połączyć składniki z obu misek, wymieszać łyżką.
Banana pokroić na talarki (12 sztuk), resztę rozgnieść widelcem razem z borówkami i dodać do ciasta, wymieszać.
Ciasto przelać do formy do muffinek, na wierzchu każdej babeczki położyć plasterek banana.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz