niedziela, 11 sierpnia 2013

Penne z kurkami i szpinakiem w białym sosie

Zdania na temat grzybów są podzielone. Składają się z wody, zawierają znikome witaminy, są ciężkostrawne. Polecane są jednak osobom na diecie- są niskokaloryczne. Niektórzy twierdzą, że częste jedzenie grzybów zmniejsza ryzyko cukrzycy i zawału serca. Dziś proponujemy kurki, które swój pomarańczowy kolor zawdzięczają witaminie A. Można jeszcze dorwać na targu, czy w sklepie. W towarzystwie szpinaku, polane białym sosem- rewelacja!


Składniki:
makaron kukurydziany penne (rurki) 250g
pudełko kurek- 250g
szpinak (liście) 450g
1 cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
sól morska, pieprz do smaku

Sos:
szklanka mleka
łyżka śmietany 12 %
płaska łyżka skrobi kukurydzianej
1/4 szklanki wody
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Makaron ugotować, odcedzić, odstawić.
Szpinak ugotować, doprawić solą i pieprzem, odstawić.

Przygotować sos:
Mleko zagotować ze śmietanką.
Skrobię wymieszać z zimną wodą (1/4 szklanki).
Dodać do gotującego się mleka, cały czas mieszać.
Dodać sól i pieprz.
Odstawić.

Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na patelni na oleju rzepakowym.
Dodać umyte i osuszone kurki. Dusić ok 5 min, aż będą miękkie.
Następnie zdjąć pokrywkę, aby większość wody odparowała.
Dodać szpinak, sos, całość wymieszać.
Całość nałożyć na talerz na makaron.





2 komentarze:

  1. bardzo podoba mi się to danie, z pewnością spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. cieszymy się i... radzimy pospieszyć, bo kurki zaraz się skończą:)

    OdpowiedzUsuń