poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Marchewkowa zupa krem z imbirem

Jeśli lubicie zupy kremy, to koniecznie musicie spróbować też z marchwi w połączeniu z imbirem - rewelacja :) Na naszym blogu znajdziecie też przepisy na inne zupy kremy: szparagowy, z cukinii, pomidorowy, z zielonego groszku.



Składniki (na 2 porcje):
300g marchwi (ok. 5 sztuk średniej wielkości)
1 mała pietruszka (korzeń)
1 mała cebula
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 płaska łyżeczka soli morskiej ziołowej
ok. 0.5 litra wody (albo bulionu warzywnego/drobiowego jeśli mamy)
1 łyżka oleju do smażenia

oliwa z oliwek  (opcjonalnie)
2 łyżeczki jogurtu naturalnego (opcjonalnie - do dekoracji)

Przygotowanie:
1. Marchew oraz pietruszkę myjemy i kroimy na talarki. Cebulę kroimy w dużą kostkę. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.
2. W garnku na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, dodajemy marchew, pietruszkę i zalewamy ok. 0.5 l wody (można zagotować wcześniej w czajniku) lub ciepłym bulionem.  Dodajemy starty imbir, 1 łyżeczkę soli morskiej ziołowej i po zagotowaniu, gotujemy jeszcze na małym ogniu pod przykryciem, do miękkości warzyw (ok. 30 minut). Wody powinno być tyle, aby przykryć warzywa - jeżeli trochę wyparuje w trakcie gotowania, podlewamy stopniowo wodą.
3. Po przestudzeniu blendujemy na gładką zupę krem.
4. Warto dodać do każdej z porcji po łyżeczce oliwy z oliwek - ważne, żeby to zrobić chwilę przed podaniem do lekko przestudzonej zupy, aby oliwa nie straciła swoich cennych właściwości. Do dekoracji użyłam po jednej łyżeczce na porcję gęstego jogurtu naturalnego.



1 komentarz:

  1. przepiękny kolor! przetarta marchewka do tej pory nieodmiennie kojarzyła mi się z obiadkiem niemowlęcym, ale po takiej zupie zmieniłabym zdanie! wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń