poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Kasza jęczmienna z szynką parmeńską i cukinią

Kasze są zdrowe, więc dzisiaj kolejny pomysł na obiad z kaszą, tym razem jęczmienną. Idealnie będzie się komponować z sałatką z suszonymi pomidorami i kaparami (przepis klik).



Składniki (porcja dla 4 osób)
1 szklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej (lub 2 woreczki)
szynka parmeńska 100g
1 cukinia średniej wielkości
1 cebula
1 ząbek czosnku 
sól morska, pieprz do smaku


Przygotowanie:
Kaszę najpierw płuczemy na drobnym sitku i gotujemy w 2,5 szklankach wody (osolić pół łyżeczki) na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Kaszę w woreczkach gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Jak się cebula lekko zarumieni, podlewamy wodą, dodajemy cukinię pokrojoną w półtalarki, pokrojoną szynkę i dusimy pod przykryciem na małym ogniu (ok. 10 minut - aż cukinia będzie miękka). W międzyczasie można podlać jeszcze wodą, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy ugotowaną kaszę i mieszamy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz