środa, 28 sierpnia 2013

Wegetariańskie spaghetti z brokułami i orzechami

Pyszności, to mało powiedziane! Połączenie brokuła z orzechami jest rewelacyjne. Inspiracją był przepis z książki ' Good Food, 101 veggie dishes', którą dostałam ostatnio w prezencie od najlepiej odżywiającej się wegetarianki, jaką znam ;)





Składniki (porcja na 4 osoby):
350g makaronu spaghetti (ja użyłam kukurydzianego)
1 brokuł
1 cebula
1 ząbek czosnku
8 orzechów włoskich
pół ciemnej bułki
oliwa z oliwek
sól, pieprz, chilli do smaku

Przygotowanie:
Makaron ugotować, odcedzić i odstawić.
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze.
Cebulkę i czosnek pokroić w kosteczkę.
Orzechy obrać, bułkę pokruszyć.
Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę i czosnek. Gdy się zarumienią, dodać orzechy i bułkę.
Po ok dwóch minutach dodać na patelnię brokuła i makaron, mieszać.
Jeśli całość jest zbyt sucha, dodać trochę oliwy.
Gotowe danie przełożyć do naczynia i doprawić solą, pieprzem i chili, według uznania.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz