sobota, 20 lipca 2013

Sos/ dip pomidorowo-ziołowy, lekko słodkawy

 Idealny do potraw z grilla!





Składniki:
400g świeżych pomidorów (lub puszka pomidorów z puszki bez skórki)
1 mała cebula pokrojona bardzo drobno (można użyć blendera)
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżka oleju rzepakowego nierafinowanego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka cukru trzcinowego
1/4 łyżeczki cynamonu
2 łyżki posiekanej pietruszki
1 łyżka szczypiorku
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
1 łyżka tymianku (ja użyłam suszonego)
szczypta oregano
pieprz świeżo mielony
sól morska ziołowa


Przygotowanie:
Pomidory myjemy, zalewamy w miseczce wrzątkiem na ok. 2 minuty, po czym płuczemy pod zimną wodą i obieramy ze skórki. Pomidory blendujemy (również te z puszki) aby powstała jednolita masa, a następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz