piątek, 6 czerwca 2014

Sałatka z brokułem i czarnymi oliwkami

Dziś kolejna odsłona naszej ulubionej sałatki z brokułem (poprzednie znajdziesz tutaj). Składniki podobne, ale jednak dodanie czarnych oliwek nadało jej nowego charakteru :) I nie bójcie się serwować brokuła gościom, bo nawet przeciwnicy tego warzywa stwierdzają, że w sałatce może być dobry ;) Sałatka idealna również na grilla!


Składniki: 
1 mały brokuł
3 jajka
1 średni zielony ogórek
czarne oliwki ok. 10 sztuk
1 ząbek czosnku
1-2 łyżki jogurtu greckiego
sól morska i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Brokuła podzielić na małe różyczki i ugotować na parze lub w wodzie.
2. Jajka ugotować na półtwardo i pokroić w kostkę.
3. Ogórka zielonego obrać i również pokroić w kostkę.
4. Każdą oliwkę pokroić na 3 części.
5. Sos: Jogurt grecki wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, doprawić solą morską i pieprzem.
6. Całość wymieszać i najlepiej schłodzić w lodówce przed podaniem.

3 komentarze:

  1. Podoba mi sie,taka lekka i w moim guście-brokuł czeka,resztę dokupię i robię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekamy na relację, jak smakowała:)
      Można też podzielić się zdjęciem na naszym facebooku :)

      Usuń
  2. Zrobiłam,ale nie mam zdjęć,bo sałatka szybko znikła,a szczerze mówiąc,to byłam tak głodna,że nawet nie w głowie było mi ją fotografować. Jest bardzo smaczna,składniki świetnie się komponują:)szybko będzie powtórka,tak myślę:)

    OdpowiedzUsuń