Syrop z czarnego bzu ( hyczka) wzmacnia organizm, jest niezawodny w walce z przeziębieniem, katarem, kaszlem. Działa rozkurczowo, moczopędnie, przeciwzapalnie. My pijemy go cały rok, nie tylko przy przeziębieniach. :)
Syrop można rozcieńczać wodą i spożywać jako napój na zimno lub dodawać do herbaty.
Składniki (przepis na 1,5 l syropu):
20 kapeluszy kwiatów bzu czarnego
1/2 kg ksylitolu (lub innego zamiennika cukru)
750 ml wody
1 cytryna
Przygotowanie:
Z kwiatów obciąć gałązki, zalać przegotowaną, przestudzoną wodą z pokrojoną w plasterki cytryną.
Odstawić pod przykryciem na 48h.
Przez gazę wycisnąć sok, dodać ksylitol i mieszając zagotować.
Jeśli powstanie piana- zabrać ją i gorący syrop wlać do wyparzonego słoika. Zamknąć słoik.
mmm, pychota! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na Dietetyczną Pannę Cottę!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:-)
Okienko wyszukiwarki zasłania przepis :-( Ile ma być kapeluszy kwiatów bzu?
OdpowiedzUsuń20 KAPELUSZY :)
Usuńu nas nic nie zasłania :(