niedziela, 24 sierpnia 2014

Placuszki z patisona i ...

Składników jest kilka, trudno by było je wszystkie wymienić w tytule. Takie placuszki to świetny pomysł na szybki o obiad, sprawdzą się też jako przekąska w ciągu dnia . :)



Składniki (na 10 placuszków):
100g patisona (obranego)
100g cukinii
1 mała biała papryka
1 cebulka
3 suszone pomidory
1 łyżka zalewy z pomidorów
1 jajko
5 łyżek mąki orkiszowej
sól morska, pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:
Patisona, cukinię, wydrążoną paprykę i cebulę zetrzeć na tarce na dużym oczku.
Dodać mąkę i jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać drobno pokrojone suszone pomidory oraz łyżkę zalewy, całość wymieszać.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć placuszki z obu stron.

Dobrze smakują w połączeniu z sosem czosnkowym (przepis w poście z burgerami -> KLIK)

2 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wyglądają takie placuszki :) a ja jeszcze nigdy nie próbowałam patisona :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakuje jak coś pomiędzy dynią a cukinią, jest bardzo delikatny :)

      Usuń