poniedziałek, 9 marca 2015

Muffinki z owocami leśnymi z czekoladowym kremem z ricotty

Owoce leśne o tej porze roku niestety tylko mrożone... Ale za oknem coraz cieplej i już nie mogę się doczekać tych świeżych! Muffinki ozdabia pyszny krem czekoladowy na bazie ricotty. :)
Zdjęcie robione na szybko przed podaniem, wybaczcie jakość...




Składniki (na 12 muffinek):
1 szklanka mąki orkiszowej typ 700
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
2 jajka
150g maślanki
300g owoców (maliny, jagody, porzeczki itp)

pół łyżki soku z cytryny
3 łyżki masła
3 łyżki stewii
+
250g ricotty
tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżka syropu z brązowego ryżu (lub innego zamiennika cukru
odrobina miąższu z wanilii

Przygotowanie:
W jednej misce zmieszać mąkę, stewię i proszek do pieczenia.
Masło roztopić, ostudzić. 
Jajka, maślankę, sok z cytryny i przestudzone masło wymieszać w drugiej misce.
Połączyć składniki z obu misek, wymieszać łyżką.
Dodać owoce, zamieszać łyżką.
Nakładać do formy do muffinek, piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

Krem:
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę,zdjąć z ognia, dodać ricottę i wanilię z syropem, wymieszać.
Krem schłodzić, później ozdabiać muffinki.


1 komentarz:

  1. Wygląda pysznie. A gdzie można dostać tanio, dobre foremki do muffinek?

    OdpowiedzUsuń