niedziela, 13 września 2015

Jogurtowe muffiny ze śliwką na mące orkiszowej

Jogurtowe muffiny pojawiały się już kilka razy na blogu, teraz z racji sezonu upiekłam je ze śliwką. :)






Składniki:
1 szklanka mąki orkiszowej typ 700
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
400g gęstego jogurtu naturalnego
4 łyżki syropu z brązowego ryżu
3 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki ksylitolu
2 szklanki śliwek

Przygotowanie:
Śliwki przekroić na pół, usunąć pestkę, wrzucić do miski i zasypać ksylitolem.
W jednej misce zmieszać mąkę i proszek do pieczenia.
Olej kokosowy roztopić i ostudzić, dodać jajka, jogurt i syrop, wymieszać.
Połączyć składniki z obu misek, wymieszać łyżką.
Połowę śliwek pokroić na mniejsze kawałki i zmieszać z ciastem.
Ciasto nakładać do formy do muffinek, na każdej ułożyć na górze po dwa kawałki śliwki (pozostałe połówki) i piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut.

RADA: Lepiej piec w wysmarowanej formie bez papilotek, ten rodzaj muffinek ciężko odchodzi od papierka :)


Zakręcony Muffin - edycja jesienna Jesienne słodkości!

7 komentarzy:

  1. jogurtowe muffinki są przeważnie lekkie, te tak wyglądają :d pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakuje rewelacyjnie ! Do tego jest potrzebna tylko dobra kawa, a taką zaparzycie z ekspresów Saeco, wtedy smak jest jeszcze lepszy !

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy portal, podoba mi się ! Zapraszamy również do nas, ciekawe ogłoszenia z Wielkiej Brytanii !

    OdpowiedzUsuń