wtorek, 29 września 2015

Pikantny krem pomidorowy

Sezon na jesienne przeziębienia zaczął się na dobre ... Niestety. Gęsty, pikantny i mocno czosnkowy krem chociaż trochę postawi Was na nogi. ;)



Składniki:
1 kg pomidorów
2 cebule
1 główka czosnku
pół papryczki chili
kilka gałązek świeżego tymianku
sól morska, pieprz
sok z połówki pomarańczy
szklanka bulionu warzywnego

Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki i podsmażyć w garnku na odrobinie oliwy. Dodać pokrojoną papryczkę i smażyć jeszcze chwilę.
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na kawałki, dodać do garnka, doprawić solą i pieprzem.
Tymianek pozbawić gałązek i dodać do całości.
Dodać sok, wymieszać.
Po ok 10 minutach dodać bulion, gotować ok 15 minut.
Gotową zupę zblendować.



Wegetariański obiad V

1 komentarz:

  1. Jeszcze się nie przeziębiłam (odpukać!), ale z rozkoszą zjadłabym miseczkę takiego kremu :)

    OdpowiedzUsuń