wersja zapiekanki z bobem |
kilka ugotowanych ziemniaków ok. 4-5
szt. - mogą być z dnia poprzedniego, jeśli zostało z obiadu ;)
6-7 pomidorków suszonych z zalewy
oliwnej
jarmuż ok. 200g
1 cebula
bób ok. 150g (lub inne strączkowe - można
użyć np. białej fasolki z puszki)
mała cukinia
oregano, tymianek
sól morska ziołowa, pieprz
ser żółty (opcjonalnie)
Sos
beszamelowy:
2 czubate łyżki masła
3-4 łyżki mąki (ja użyłam orkiszowej typ 700)
mleko ok. 1 szklanka
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli i pieprzu
1. Ugotowane ziemniaki pokroić w talarki. Ułożyć na
dnie dużego naczynia żaroodpornego.
2. Bób opłukać, wrzucić do zimnej wody i zagotować,
po czym gotować na średnim ogniu ok. 3 minuty (wówczas bób będzie lekko twardawy
i chrupiący). Odstawić do ostygnięcia i obrać z łupinek.
3. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż i potem na talarki.
Cebulę pokroić w kostkę. Pomidory suszone pokroić na połówki.
4. Na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju
zeszklić cebulkę, po czym dodać cukinię. Podsmażać co jakiś czas mieszając. Po
ok. 3 minutach dodać jarmuż, również podsmażać 3 min. Przyprawić solą i
pieprzem, podlać wodą i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa staną
się miękkie. Zdjąć z palnika, dodać pomidory suszone oraz bób (lub fasolkę z puszki),
wymieszać całość. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, na ziemniaki. Posypać
oregano i tymiankiem (na oko, wg gustu).
5. Przygotować sos beszamelowy. Masło roztopić w
rondelku, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Zalać mlekiem, dodać przyprawy i
cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje (warto go spróbować czy jest dobrze
doprawiony). Polać warzywa i posypać startym żółtym serem (jeśli liczysz skrupulatnie
kalorie to pomiń żółty ser).
6. Zapiekać w 180st. przez ok. 15-20 minut.
Wersja z białą fasolką cannellini:
przed upieczeniem |
po upieczeniu |
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń