czwartek, 15 sierpnia 2013

Malinowy marmurek

Przepis znalazłam w dodatku do gazety i po lekkiej modyfikacji na zdrowsze składniki, ciasto wyszło rewelacyjne! Użyłam malin, ale oczywiście wybór owoców jest dowolny :)






Składniki:
40 dag malin
6 jajek
2 i pół szklanki mąki orkiszowej typ 700
1.5 szklanki ksylitolu
2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki kakao

Przygotowanie:
Jajka ubić z ksylitolem.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać połączone składniki do jajek i ksylitolu.
Do całości wlać olej, dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na pół.
Do pierwszej części dodać kakao i dwie łyżki wody, wymieszać.
Do podłużnej, dużej formy wlać jasne ciasto, posypać malinami, zalać ziemnym ciastem.
Piec 45 minut w 180 stopniach.






5 komentarzy:

  1. kolejne ciacho w pysznej, zdrowej wersji ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. idealne! Uwielbiam odkrywać zdrowsze wersje przepisów na pyszne wypieki, muszę tu zaglądać częściej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. 40 dekogram malin czy może 40 gram?
    Jak było 20 dag, to wydawało się mnóstwo. Ostatecznie wyszło ciasto zakalcowate wokół malin, a reszta wyrosła i upiekła się dobrze.

    OdpowiedzUsuń