poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Sałatka z tuńczykiem i kaszą gryczaną

Sałatki z kaszą to najpopularniejsze pozycje na naszym blogu. Dziś prezentuję przepis na taką właśnie sałatkę w połączeniu z tuńczykiem, jabłkiem i czerwoną fasolą. Za dawnych czasów robiłam tę sałatkę z majonezem... Dziś do niej wróciłam, zamieniając majonez na olej rzepakowy i ocet balsamiczny - zdecydowanie taka jest o niebo lepsza i... zdrowsza :)


Składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej palonej (ok. 1/3 szklanki suchej kaszy)
1 puszka tuńczyka w sosie własnym 180g
1 średnie słodkie jabłko
2 jajka ugotowane na twardo
fasola czerwona konserwowa (½ puszki 400g)
5 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki
1 mała cebula (może być czerwona)
2 duże ogórki kiszone
2 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego
1 łyżeczka octu balsamicznego

Przygotowanie:
1. Kaszę gryczaną należy na drobnym sitku przelać bieżącą wodą, następnie przelać wrzątkiem. Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy 2/3 szklanki wrzątku (można osolić szczyptą soli morskiej) i gotujemy na najmniejszym ogniu pod przykryciem (nie mieszając) ok. 15-20 minut (do miękkości, ale żeby się nie rozgotowała). Kasza powinna wchłonąć całą wodę. Pozostawiamy do ostygnięcia.
2. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Fasolę wyłożyć na sitko, przelać zimną wodą i poczekać, aż ocieknie. Jajka, jabłko (obrane), ogórki kroimy w małą kostkę. Cebulę i natkę pietruszki siekamy drobno.  Dodajmy olej rzepakowy, ocet balsamiczny i mieszamy wszystkie składniki.








3 komentarze:

  1. Świetna!Nie mam niepalonej kaszy więc może się różnić smakiem,ale pomysł zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z olejem rzepakowym z pewnością jest dużo zdrowsza niż z majonezem :) Olej obniża cholesterol dzięki dużej zawartości omega-3 :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję za pomysł i zapraszam do mnie na moją wersję tej sałatki: http://wyznania-kulinarne.blogspot.com/2013/08/pomidory-faszerowane-saatka-z-kaszy.html :))

    OdpowiedzUsuń