czwartek, 14 sierpnia 2014

Mini wegeburgery z buraków i fasoli

Są przepyszne, syte i niewielki, dzięki czemu idealnie się sprawdzą jako przekąska podczas imprezy. Przepis znalazłam na tym blogu, a jako że upiekłam wcześniej bułeczki, to nie mogłam sobie odpuścić tych burgerów. Każdy wegetarianin się w nich zakocha! (burgery są wegetariańskie, jednak same kotleciki to danie wegańskie). U mnie w domu również zachwyciły mięsożerców. ;)



Składniki (na ok 16 burgerów):
500 g buraków (2 buraki)
200 g czerwonej fasoli (ja użyłam tej z puszki)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki oleju
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
szczypta kolendry (nie zbyt przepadam, można dodać więcej)
150 g płatków owsianych
80 g nasion słonecznika
otręby owsiane do panierowania
olej do smażenia
sól morska, pieprz
+
1 duża marchewka
1 łyżeczka oleju słonecznikowego
łyżka soku z cytryny
Sos:
100 g fety (12 % tłuszczu)
50 g jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku

Przygotowanie:
Buraki wyszorować, owinąć w folię aluminiową i piec w 200 stopniach przez ok godzinę.
Można buraki ugotować, ale nie będą wtedy miały tak słodkiego smaku, jak po upieczeniu.
Po wyjęciu z piekarnika usunąć skórkę.

Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, odstawić do miseczki.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i usmażyć drobno pokrojone cebule i czosnek.

Fasolę ugotować (po uprzednim moczeniu) lub w wersji z puszki odcedzić i wrzucić do miski razem z burakami i zblendować/ zmiksować na jednolitą masę.
Do masy dodać cebule z czosnkiem, słonecznik, pietruszkę, płatki owsiane, doprawić solą, pieprzem i kolendrą, wymieszać. Odstawić na 10-15 minut, żeby płatki zmiękły. 

Na patelni rozgrzać olej, z masy formować małe kulki, obtaczać je w otrębach, układać na patelni i delikatnie spłaszczać widelcem. Smażyć z dwóch stron, aż się zarumienią. Obracać je delikatnie, żeby się nie rozleciały.

Uwaga: Kotleciki muszą być małe, tak aby pasowały do bułeczek. 

Przygotować sos:
Ser feta, jogurt grecki i czosnek zblendować na gładką masę.

Dodatkowo zetrzeć marchewkę na tarce na małych oczkach, dodać soku z cytryny i odrobinę oleju słonecznikowego.

Burgery można podawać na talerzu z dodatkiem sosu i marchewki lub z bułką. Ta druga propozycja widoczna jest na zdjęciach. :)

PRZEPIS NA BUŁKI-> klik



3 komentarze:

  1. W prawdzie nie wiem jak smakują, ale wyglądają pysznie, a przede wszystkim zdrowo. Muszę koniecznie wypróbować! Pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Interesujące:) ciekawa jestem ich smaku:)

    OdpowiedzUsuń