poniedziałek, 21 września 2015

Zapiekanka ziemniaczana z jarmużem i beszamelem

Zapiekanki ziemniaczane robię przeważnie, gdy zostaje mi większa ilość ziemniaków z poprzedniego obiadu i sumienie nie pozwala ich wyrzucić… Jarmuż, pomidorki suszone, cukinia plus jakaś fasolka daje idealne połączenie. To jest oczywiście przykładowy przepis, bo przeważnie robię tę zapiekankę „na oko” w zależności od ilości ziemniaków. Myślę, że każdy korzystając z tego przepisu, zmodyfikuje go na swój sposób. Na zdjęciach widać zapiekankę w dużym naczyniu, które spokojnie starcza na 4-5 osób.
wersja zapiekanki z bobem


Składniki:
kilka ugotowanych ziemniaków ok. 4-5 szt. - mogą być z dnia poprzedniego, jeśli zostało z obiadu ;)
6-7 pomidorków suszonych z zalewy oliwnej
jarmuż ok. 200g
1 cebula
bób ok. 150g (lub inne strączkowe - można użyć np. białej fasolki z puszki)
mała cukinia
oregano, tymianek
sól morska ziołowa, pieprz
ser żółty (opcjonalnie)

Sos beszamelowy:
2 czubate łyżki masła
3-4 łyżki mąki (ja użyłam orkiszowej typ 700)
mleko ok. 1 szklanka
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli i pieprzu

1. Ugotowane ziemniaki pokroić w talarki. Ułożyć na dnie dużego naczynia żaroodpornego.
2. Bób opłukać, wrzucić do zimnej wody i zagotować, po czym gotować na średnim ogniu ok. 3 minuty (wówczas bób będzie lekko twardawy i chrupiący). Odstawić do ostygnięcia i obrać z łupinek.
3. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż i potem na talarki. Cebulę pokroić w kostkę. Pomidory suszone pokroić na połówki.
4. Na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju zeszklić cebulkę, po czym dodać cukinię. Podsmażać co jakiś czas mieszając. Po ok. 3 minutach dodać jarmuż, również podsmażać 3 min. Przyprawić solą i pieprzem, podlać wodą i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa staną się miękkie. Zdjąć z palnika, dodać pomidory suszone oraz bób (lub fasolkę z puszki), wymieszać całość. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, na ziemniaki. Posypać oregano i tymiankiem (na oko, wg gustu).
5. Przygotować sos beszamelowy. Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Zalać mlekiem, dodać przyprawy i cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje (warto go spróbować czy jest dobrze doprawiony). Polać warzywa i posypać startym żółtym serem (jeśli liczysz skrupulatnie kalorie to pomiń żółty ser).
6. Zapiekać w 180st. przez ok. 15-20 minut.


Wersja z białą fasolką cannellini:
przed upieczeniem

po upieczeniu


Wegetariański obiad V

1 komentarz: