poniedziałek, 5 października 2015

Ciasto dyniowe z jabłkami

Październik zdecydowanie kojarzy mi się z dynią. Za namową mojej czteroletniej córki upiekłyśmy pyszne ciasto dyniowe z dodatkiem jabłek, imbiru i cynamonu. 




Składniki:
1 szklanka puree z ugotowanej dyni (potrzeba ok. 400g surowej dyni)
2 szklanki mąki orkiszowej typ 700
3 jajka
4 łyżki miękkiego masła (60g)
½ szklanki płynnego miodu lub syropu (np. klonowego, ryżowego)
¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka startej skórki cytryny lub pomarańczy
1 jabłko

Przygotowanie:
1. Dynię obrać, usunąć pestki i miąższ, pokroić w dużą kostkę. Ugotować na parze do miękkości, a po ostudzeniu, zblendować na gładkie puree.
2. Jabłko obrać, pokroić w ćwiartki i oczyścić z pestek, po czym pokroić w cieniutkie plasterki.
3. Piekarnik nagrzać do 175 st. C
4. W małej misce wymieszać suche składniki: mąkę, sól, sodę i resztę przypraw.
5. W większej misce wymieszać (można użyć miksera) mokre składniki: masło, miód lub syrop, jajka, puree z dyni oraz startą skórkę cytryny do połączenia składników.
6. Do miski z mokrą „masą” dodać wymieszane wcześniej suche składniki i dokładnie wymieszać (szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach) aż powstanie jednolita, gęsta masa.
7. Masę przełożyć na blachę (ja użyłam o wymiarach 28x23) i na wierzchu ułożyć pokrojone jabłko, lekko je przyciskając. Piec ok. 50 minut metodą do "suchego patyczka". Po 30 minutach pieczenia polecam ciasto przykryć folią aluminiową, aby za bardzo się nie przypiekło.

Smacznego!





Przy okazji robienia puree z dyni warto zrobić go więcej i przygotować pyszny mleczny koktajl z dyni:
 
Sposób na dynię 2015 Jabłko z cynamonem 2015 Jesienne słodkości!

3 komentarze:

  1. Przecudne ciasto! :)
    Z dynią z pewnością smakuje świetnie! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie wygląda :)) Oj jeszcze w tym sezonie nie robiłam ciasta dyniowego, czas na to najwyższy :D

    OdpowiedzUsuń