środa, 10 września 2014

Frytki z dyni z dipem bazyliowym

Ostatnio na blogu pojawił się dip bazyliowy, który idealnie komponuje się ze słodkim smakiem dyniowych frytek. Dyniowe potrawy to jedne z naszych ulubionych, także z wielką radością publikujemy pierwszy w tym sezonie przepis.:)





Składniki:
mała dynia
olej rzepakowy tłoczony na zimno
rozmaryn
ząbek czosnku
kawałek papryczki chili
oregano

Przygotowanie:
Dynię obrać pokroić w paski. Moje wyszły trochę za cienkie, polecam zrobić grubsze.
W moździerzu rozetrzeć czosnek z rozmarynem i olejem (ja użyłam zrobionego wcześniej oleju -> przepis).
Dynię wrzucić do miski.
Przygotowaną  mieszanką  olejową zalać dynię, dodać oregano, dobrze wymieszać.
Paski dyni ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec przez ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Podawać z dipem bazyliowym -> przepis tutaj



2 komentarze:

  1. pycha- uwielbiam dynię! a ten rozmaryn musi świetnie wydobywać jej smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super przepis! dużo zdrowsze od ziemniaczanych:) na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń