niedziela, 14 września 2014

Sałatka ryżowa z kurczakiem i warzywami

Pyszna sałatka, którą można zabrać do pracy, czy szkoły. Nadaje się do spożycia również następnego dnia, nie trzeba więc zrywać się rano, by ją przygotować.:)



Składniki:
1 pierś z kurczaka (ok. 200-250g)
ryż biały 100g (1 torebka lub pół szklanki)
5-6 pomidorków suszonych z zalewy oliwnej
1 mały pomidor
2 ogórki konserwowe
3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
2-3 łyżki twarogu naturalnego
sól morska ziołowa
pieprz

myślę, że doskonale pasowałby jeszcze posiekany szczypiorek, którego akurat nie miałam :)

Przygotowanie:
1. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odstawić do ostygnięcia.
2. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na patelni na odrobinie oleju. Jak ostygnie, pokroić w kostkę.
3. Pomidorki suszone, pomidora świeżego i ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić z zalewy.
4.Wszystkie składniki wymieszać, dodać twaróg oraz przyprawić solą morską ziołową i pieprzem.
5. Schłodzić przed podaniem.


Szkolne śniadania

4 komentarze:

  1. Jak wrócę na studia będę sobie takie szykować na przerwy!
    Z ryżem albo makaronem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatki ryżowe to jedne z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń