Składniki:
Na spód:
1 szklanka mąki orkiszowej typ 700
1 jajko
½ łyżeczki soli morskiej
szczypta pieprzu
100 g masła (powinno być miękkie)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Farsz:
300g kurek
1 cebula
2 łyżki posiekanego koperku
1 opakowanie mozzarelli (220g)
2 łyżki półtłustego twarogu
75g śmietany 12%
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, zagnieść i włożyć w pojemniku lub owinięte folią spożywczą do lodówki na min pół godziny (można trzymać nawet całą noc).
Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Ciasto nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika (190st.) na ok. 15 minut.
W tym czasie przygotować farsz.
Kurki umyć, cebulę obrać i pokroić w kostkę i razem wrzucić na patelnię, dusić ok 10 minut.
W misce zblendować mozzarellę z twarogiem, dodać śmietanę, koperek.
Dorzucić kurki z cebulą, wymieszać i gotowym farszem zalać upieczone kruche ciasto.
Wstawić do piekarnika na 15 minut.
Fenomenalny przepis na leśne rarytasy, smakuje wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda bosko! Jak ja lubię kurki... W takiej tarcie musiał smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest naprawdę prosty, zachęcamy na wypróbowania ;)
Usuń