Trwa sezon na śliwki, które są źródłem witaminy A, C, E, B6, K. Ponadto zawierają potas, wapń, żelazo, fosfor, błonnik i magnez. :)
200g mąki ryżowej
3 banany- 300g
3 duże śliwki- 150g
5 łyżek roztopionego oleju kokosowego
jajko
2 łyżeczki karobu
łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki syropu daktylowego
Przygotowanie:
Banany obierać ze skóry i zblendować na gładką masę. Dodać olej kokosowy, jajko i syrop daktylowy, Wymieszać.
Mąkę wymieszać z karobem i sodą. Połączyć z bananową masą i wymieszać za pomocą miksera. Dodać drobno pokrojone śliwki i wymieszać porządnie łyżką.
Ciasto nałożyć do formy do muffinek.
Ciasto nałożyć do formy do muffinek.
Piec ok.30 minut w 150'.
Czy karob jest bardzo wyczuwalny? Zakupiłam i w sumie zastanawiam się czy próbować w wypiekach. ;)
OdpowiedzUsuńMuffinki wyglądają pysznie :)
zapach karobu potrafi zniechęcić, dlatego nie nadaje się np. do wypicia z mlekiem, jednak w wypiekach sprawdza się doskonale. próbuj śmiało!
UsuńMmm, wyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuń