Składniki (12 szt.):
Składniki suche:
1 szklanka mąki orkiszowej typ 700
1,5 szklanki płatków owsianych
½ szklanki cukru trzcinowego Demerara (bądź zamiennika cukru jak np. ksylitol, stewia)
½ szklanki wiórków kokosowych
½ szklanki żurawiny drobno pokrojonej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki mokre:
2 małe jajka
10 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (ok. pół szklanki) lub innego oleju roślinnego, np. rzepakowego
1 mały jogurt naturalny
plus potrzebujemy 12 papierowych papilotek
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, a w drugiej wymieszać mokre. Należy pamiętać, że rozpuszczony olej kokosowy (można to zrobić w małym rondelku) powinien być przestudzony zanim dodamy jajka.
Następnie suche składniki wsypujemy do mokrych i dokładnie mieszamy łyżką. Gotową masę przełożyć łyżką do papierowych papilotek i ewentualnie dodać jakiś owoc (wcisnąć w środek ciasta).
Piec w nagrzanym piekarniku w 180st. przez ok. 20 minut, aż się ładnie zarumienią.
poproszę o takie do kawy!! :) kawa jest już gotowa ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie :)
zapraszam również do siebie na http://kuchniaczarow.blogspot.com
U mnie tak posmakowaly że robię je już 3 raz w ciągu tygodnia :)
OdpowiedzUsuńO, a my dawno nie robiłyśmy :D
Usuń