sobota, 6 września 2014

Muffinki owsiane z żurawiną na jogurcie

Będąc na diecie musimy odmawiać sobie słodyczy, co dla niektórych jest ciężkie do zniesienia... Szczególnie w weekend ;) Dzisiaj propozycja na zdrowe i pożywne muffinki, które na pewno złagodzą pokusę i zadowolą nasze podniebienia. Dzieciom również warto upiec takie przysmaki, bo przepis prosty i szybki niczym pojechanie do sklepu i kupienie batonika ;)




Składniki (12 szt.):

Składniki suche:
1 szklanka mąki orkiszowej typ 700
1,5 szklanki płatków owsianych
½ szklanki cukru trzcinowego Demerara (bądź zamiennika cukru jak np. ksylitol, stewia)
½ szklanki wiórków kokosowych
½ szklanki żurawiny drobno pokrojonej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki mokre:
2 małe jajka
10 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (ok. pół szklanki) lub innego oleju roślinnego, np. rzepakowego
1 mały jogurt naturalny

aby uatrakcyjnić muffinki można dodać jakiś owoc, np. borówki, maliny, jagody (ja użyłam borówek - 5szt. na każdą babeczkę)

plus potrzebujemy 12 papierowych papilotek

Przygotowanie:
W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, a w drugiej wymieszać mokre. Należy pamiętać, że rozpuszczony olej kokosowy (można to zrobić w małym rondelku) powinien być przestudzony zanim dodamy jajka.
Następnie suche składniki wsypujemy do mokrych i dokładnie mieszamy łyżką. Gotową masę przełożyć łyżką do papierowych papilotek i ewentualnie dodać jakiś owoc (wcisnąć w środek ciasta).
Piec w nagrzanym piekarniku w 180st. przez ok. 20 minut, aż się ładnie zarumienią.


 

3 komentarze:

  1. poproszę o takie do kawy!! :) kawa jest już gotowa ;)

    pozdrawiam serdecznie :)
    zapraszam również do siebie na http://kuchniaczarow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie tak posmakowaly że robię je już 3 raz w ciągu tygodnia :)

    OdpowiedzUsuń