Składniki (na 6 bułek):
380 g mąki orkiszowej typ 700
200 ml mleka, ciepłego
8 g świeżych drożdży
sól morska (szczypta)
1 łyżka ksylitolu
1 łyżka oleju kokosowego (rozpuszczonego)
1 jajko
sezam do posypania bułek
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć w misce z ksylitolem przy pomocy palców. Kiedy drożdże się rozpuszczą, dodać mleko i olej kokosowy oraz szczyptę soli. Wymieszać, dodać mąkę, zagniatać. Kiedy z ciasta powstanie jednolita masa, przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło.
Po ok 20 minutach wyjąć ciasto, rozgazować (przy pomocy dłoni, można np. zrobić dziurki palcami).
Z ciasta formować kulki, delikatnie je rozpłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, następnie posypać sezamem.
Piec na termoobiegu w temperaturze 170 stopni przez 15-20 minut (aż się zarumienią).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz