niedziela, 7 września 2014

Wegeburgery ze szpinaku

Były już burgery z buraków i fasoli, teraz czas na trochę prostszą i szybszą wersję, gdzie główną rolę gra szpinak. :) Pomysł znalazłam na tym blogu.



Składniki:
250g mrożonego szpinaku (liście)
2 cebule
1 ząbek czosnku
300g ciecierzycy (ja użyłam gotowanej na parze z puszki)
2 łyżki sezamu
1/2 szklanki mąki sojowej (można zastąpić ryżową, dyniową itp.)
+
zmielone ziarna słonecznika do panierki
+
pasta z suszonych pomidorów -> przepis tutaj
+
ogórek kiszony
pomidor
cebula
+
bułki -> przepis tutaj

Przygotowanie:
Drobno posiekane cebule i czosnek zeszklić na patelni. Dodać rozmrożony szpinak i smażyć przez chwilę.
Ostudzić, przełożyć do miski, dodać ciecierzycę i zblendować/zmiksować (nie zbyt dokładnie). Dodać sezam, mąkę i wymieszać.
Z masy tworzyć klopsy, obtaczać je w zmielonym słoneczniku, smażyć na patelni grillowej na odrobinie tłuszczu.

Bułki przekroić na pół, chwilę podgrzać w piekarniku.
Następnie posmarować pastą z suszonych pomidorów, położyć kotleta ze szpinaku, położyć plaster pomidora, dwa plasterki ogórka i pokrojoną w paski cebulę.








7 komentarzy:

  1. doskonały przepis! wrzucam na listę do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszelkie burgery :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zapraszamy do zajrzenia do poprzedniego burgerowego przepisu :) http://kwartetzdrowychsmakow.blogspot.com/2014/08/mini-wegeburgery-z-burakow-i-fasoli.html?m=1

      Usuń
  3. świetne burgery, tym bardziej, że przepadam za szpinakiem ;)

    OdpowiedzUsuń