niedziela, 21 września 2014

Muffinki orkiszowe z jabłkiem i kruszonką

Coś słodkiego na niedzielę :)



Składniki (12 szt.):
2 szklanki mąki orkiszowej typ 700
100g (pół szklanki) ksylitolu (można zastąpić innym zamiennikiem cukru białego, np. cukrem trzcinowym lub stewią ale w odpowiedniej proporcji)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
55g masła
1 jajko
180ml mleka
1 jabłko średniej wielkości (obrane)
1 łyżka startej skórki cytryny
1 łyżeczka cynamonu

Kruszonka:
1 łyżka startej skórki cytryny
30g posiekanych orzechów (ja użyłam laskowych)
2 łyżki cukru ksylitolu lub cukru trzcinowego 

Przygotowanie:
1. W jednej misce wymieszać mąkę z cukrem (lub jego zamiennikiem). Dodać miękkie masło i ugnieść ciasto, aż stanie się kruche i rozsypujące się. Pół szklanki tego ciasta odłożyć na później, będzie potrzebne do kruszonki.
2. W drugiej misce wymieszać dokładnie jajko i mleko, po czym wsypać do niej kruche ciasto z pierwszej miski i energicznie wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać 1 łyżkę startej skórki cytryny, sodę, cynamon oraz starte jabłko (na grubych oczkach) i ponownie wymieszać.
3. Kruszonka: do odłożonego wcześniej ciasta dodać 2 łyżki cukru, 1 łyżkę startej skórki cytryny oraz posiekane orzechy i wymieszać.
4. Ciasto nałożyć łyżką do 12 papierowych papilotek, na wierzch posypać kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku do 200st. przez ok. 20 minut, aż babeczki się ładnie zarumienią.




Jabłko z cynamonem 2014 Szkolne śniadania

1 komentarz:

  1. Właśnie takie muffinki za mną chodzą już od jakiegoś czasu :D

    OdpowiedzUsuń