Składniki:
100g kaszy gryczanej
1 cebula
1 ząbek czosnku
serek wiejski 200g (twaróg ziarnisty)
2 jajka
sól morska, pieprz do smaku
2 łyżki posiekanej pietruszki
otręby do panierowania
Sos czosnkowy:
100 g fety (12 % tłuszczu)
50 g jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
50 g jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Kaszę ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na patelni, również ostudzić.
Wszystkie składniki (oprócz otrębów) wymieszać w misce.
Z gotowej masy formować kulki, obtaczać je w otrębach i spłaszczać łyżką na patelni.
Smażyć na odrobinie tłuszczu z obydwu stron.
Uwaga: klopsy są delikatne, łatwo się rozpadają, trzeba ostrożnie je przewracać.
Na gotowe klopsy nakładać sos czosnkowy (wszystkie składniki wystarczy zblendować na gładką masę), dodatkowo pokroić kiszonego ogórka i ułożyć na wierzchu (jak na zdjęciu).
Można podawać z ryżem z dodatkiem startej marchwi i zielonego groszku, skropionego olejem z rozmarynem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz