Składniki (porcja na 3 osoby):
150g wędzonego łososia
200g makaronu farfalle
100 ml śmietany 18%
2 pomidory
1/2 cukinii
1 papryka
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól morska, pieprz
oliwa z oliwek
kilka kropli cytryny
Przygotowanie:
Paprykę przekroić na pół, wyjąć z niej środek i posmarować oliwą.
Położyć na folii aluminiowej i piec przez 20 minut (220 stopni, termoobieg).
Makaron ugotować al dente, odcedzić i odstawić.
Cukinię i czosnek pokroić w plastry i smażyć razem na odrobinie oliwy.
Po usmażeniu odłożyć na talerz.
Pomidory sparzyć i obrać, pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w kosteczkę i smażyć na patelni, dodać do niej pomidory.
Paprykę wyjąć z piekarnika, owinąć folią aluminiową i włożyć do piekarnika (już wyłączonego, ale wciąż nagrzanego). Po pięciu minutach paprykę wyjąć z folii i obrać ze skórki, połowę pokroić w kostkę i dorzucić do pomidorów a drugą połowę w paski.
Do pomidorów dodać śmietanę i gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.
Łososia pokroić na kawałki i wrzucić do sosu.
Dodać kilka kropli cytryny (ostrożnie).
Na końcu na patelnię wrzucić makaron i wymieszać z sosem.
Podawać na talerzu z cukinią i papryką (jak na zdjęciu).
Makaron i łosoś to super połączenie :D
OdpowiedzUsuńTo już nasza druga łososiowo -makaronowa potrawa i na pewno niedługo pojawi się kolejna :)
Usuń