piątek, 5 grudnia 2014

Orkiszowe pierniczki (bez cukru)

Już jutro Mikołajki! My na tę okazję mamy przepyszne pierniczki orkiszowe, które można udekorować lukrem kokosowym- bez dodatku cukru. :)



Składniki:
230g mąki orkiszowej
180g masła
8 płaskich łyżeczek stewii
szczypta soli
1 płaska łyżka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
40g skrobi kukurydzianej (ok 3 łyżek)

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucić do miski, zmiksować, zagnieść ciasto w kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30 minut.
Po schłodzeniu rozwałkować, podsypując delikatnie mąką.
Foremkami wykrawać ciastka, układać na papierze do pieczenia, piec w temperaturze 180 stopni przez 13 minut.

Dodatkowo można przygotować lukier kokosowy:
Składniki:
wiórki kokosowe
mleko/mleko sojowe

Wiórki kokosowe rozsypać na tacce i zostawić na jeden dzień, żeby wyschły (mimo, że nie wyglądają na mokre, to w rzeczywistości po zmieleniu nie otrzymamy proszku).
Suche wiórki zmielić, tak aby powstał pył. Ja zrobiłam to w młynku do kawy.
Proszek z wiórków zalać minimalną ilością mleka, tak by powstała gęsta konsystencja lukrowa.
Trudno określić dokładne proporcje, trzeba to zrobić "na oko".

Kolor czerwony uzyskałam z dodania do lukru zblendowanej mrożonej truskawki, można też uzyskać kolor brązowy, dodając kakao, czy różowy dodając sok malinowy.

Korzenne przysmaki Lekkie Święta Prezenty na Mikołajki Lekkie Święta

2 komentarze: