niedziela, 7 grudnia 2014

Muffinki kokosowe z migdałami (bez cukru)

Muffinki a'la rafaello, przepyszne leciutkie- bo na jogurcie. Są jak śnieżynki z chrupiącą niespodzianką. :) Nasza wersja jest na stewii, ale oczywiście możecie użyć innego zamiennika cukru.:)



Składniki (na 12 muffinek):
1 szklanka mąki orkiszowej typ 700
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
2 jajka
330g jogurtu typu greckigo
2 łyżki stewii
2 łyżki oleju kokosowego/ masła
szklanka wiórków kokosowych
1/2 szklanki migdałów

Przygotowanie:
Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki.
W jednej misce zmieszać mąkę i proszek do pieczenia.
Olej kokosowy/ masło roztopić i ostudzić, dodać jajka, jogurt, wymieszać.
Połączyć składniki z obu misek, wymieszać łyżką.
Dodać wiórki kokosowe, zamieszać.
Ciasto przelać do formy do muffinek (można ją delikatnie wysmarować masłem/ olejem kokosowym), najpierw nałożyć jedną łyżeczkę ciasta, ułożyć po 2-3 migdały i przykryć drugą łyżeczką ciasta.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Po 15 minutach można na sekundę wyjąć muffinki z piekarnika i posypać dodatkowo wiórkami kokosowymi i z powrotem wstawić do piekarnika.

Świąteczne słodkości! Lekkie Święta

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. niestety wszystkie już zjedzone :D

      Usuń
  2. Ale pięknie wyrosły :D muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za dodanie przepisu :) Proszę jeszcze o dodanie banerka akcji na dole strony :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rzeczywiście! przypadkowo dodałam dwa z tej samej akcji...

      Usuń