środa, 24 grudnia 2014

Orzechowy sernik z nutą wanilii (bez cukru, bezglutenowy)

Przepis pochodzi z książki Sary Wilson "Rzucam cukier" i szczerze mówiąc, to trochę spore ryzyko robić coś pierwszy raz właśnie na Wigilię, no ale Sarah napisała, że zawsze wychodzi i ..wyszedł.
Składniki trochę pozmieniałam, efekt jest zabójczy! Słodki (mimo, że bez cukru), na chrupiącym spodzie i aromatycznie waniliowy. :) Warto zaryzykować i zrobić na ostatnią chwilę. ;)

Wesołych Świąt, smacznych potraw i rodzinnego ciepła!


Składniki:
SPÓD:
1 szklanka migdałów (lub innych orzechów)
1 szklanka mąki orzechowej (ja zmieliłam migdały w młynku do kawy)
1 szklanka wiórków kokosowych
8 łyżek masła

70 dag serka śmietankowego
5 łyżek jogurtu naturalnego
1 łyżka wiórków kokosowych
miąższ z 1/2 laski wanilii
6 płaskich łyżek stewii (można zastąpić ksylitolem, czy syropem z brązowego ryżu)
1 jajko
garść płatków migdałowych do posypania na wierzchu

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
W tym czasie w misce wymieszać mąkę migdałową, wiórki kokosowe, masło i rozdrobnione w blenderze/posiekane migdały.
Tortownicę (23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę zagniatać rękoma i kiedy będzie gładka i jednolita, wyłożyć nią spód tortownicy. Piec ok 6-8 minut, aż spód się zarumieni. Wyjąć i przestudzić.

Przygotować masę serową:
Serek, jogurt, jajko, wiórki, wanilię i stewię wymieszać w misce. Mieszać powoli, żeby do masy dostało się jak najmniej powietrza. Łyżką wyłożyć gotową masę na ostudzony spód, górę posypać płatkami i piec przez 25 minut. Po tym czasie boki powinny odchodzić od blachy a środek powinien być rzadki (jak budyń). Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i włożyć do lodówki na przynajmniej 2 godziny.



Lekkie Święta Wigilia 2014

3 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie! :D

    Radosnych, spokojnych, rodzinnych i przepysznych Świąt Bożego Narodzenia! ;) :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda znakomicie, szczególnie ten spód kusi mnie ogromnie :)
    Szczęśliwego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękujemy! Życzymy wielu kulinarnych doznań w 2015 roku :)

    OdpowiedzUsuń