czwartek, 18 grudnia 2014

Piersi z kurczaka zapiekane z porem

Uwielbiam zapach pieczonego pora... Dziś miałam okazję się nim rozkoszować podczas obiadu. :)
Przepis jest prosty i bardzo mało wymagający. :)



Składniki:
2 piersi kurczaka
1 por
sól morska, pieprz świeżo mielony
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Piersi pokroić na kawałki, doprawić z dwóch stron solą i pieprzem, włożyć do woreczka, dorzucić posiekany czosnek i wlać ok 1/3 szklanki oliwy.
Mięso w marynacie odstawić do lodówki (na minimum 30 min, najlepiej zostawić na noc).
W tym czasie pora pokroić w podłużne paski.
Na desce ułożyć wzdłuż obok siebie kilka pasków pora, położyć na nich kawałek mięsa i zawinąć.
Mięso układać w naczyniu żaroodpornym, pozostałą po marynacie oliwę wlać do naczynia.

Piec w 180 stopniach ok 35 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz